fredag 3. februar 2012

Kan smultringer hindre nye "Kodak øyeblikk"?


Bandy illustrerer lærende organisasjoner. - Fart på skøytene! roper treneren. Står man stille er man sårbar og kommer bakpå. Det merkes når organisasjoner mobiliserer til endring og omstilling. Lærende organisasjoner er opptatt av å bygge forbedringsprosesser og fornyelse inn i den løpende virksomheten.

Etienne Wenger beskriver lærende organisasjoner som trillende smultringer. Han tar til orde for å dyrke åpne praksisfellesskap og kunnskapsdomener, med ekspertise både i og utenfor virksomheten. Han mener de som kjenner domenet best også har best forutsetninger til å fange opp endringer og utvikle feltet og skisserer hvordan i denne artikkelen. http://www.mendeley.com/research/knowledge-management-as-a-doughnut-shaping-your-knowledge-strategy-through-communities-of-practice/#page-1

Når endringstakten akselererer må smultringene trille stadig raskere. Ingen ønsker seg Kodak øyeblikk med minner om muligheter som glapp. Kan smultringer forebygge nye Kodak-øyeblikk? At virksomheter danner "åpne redaksjoner" tett på strategiske kunnskapsfelt? Miljøer som fanger opp kritiske endringer, ser på mulige tilnærminger, utvikler praksis og om nødvendig vekker ledelse og eiere? Har fått ny apetitt på smultringer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar